Suomalaisessa kansanperinteessä Louhi on matriarkka ja Pohjolan mahtava emäntä. Hänen vaikutuksensa perustuu hänen varallisuuteensa ja kykyihinsä. Häntä kuvataan itsenäiseksi vanhemmaksi naiseksi, jolla on useita yliluonnollisia kykyjä: Louhi osaa kutoa mahtavia loitsuja ja tallentaa taivaan valot, Auringon ja Kuun, kallioon.

Louhi on myös omistautunut äiti, jonka tyttäret ovat kuuluisia kauneudestaan ​​ja oveluudestaan. Niiden lisäksi tarinat kertovat, että hänellä oli iso joukko lapsia, joiden monimuotoisuus on hämmästyttävää: susista pakkaseen. Louhi on myös mentori, jolla on kyky saada ihmiset haastamaan ja ylittämään itsensä. Hän kutsuu seppä Ilmarisen luomaan jotain, mitä ei ole koskaan ennen ollut, tai päästää nuoren soturi Lemminkäisen metsästämään Hiiden Hirveä. Kumpikaan miehistä ei olisi lähtenyt moisiin hullutuksiin ilman asianmukaista kannustusta.

Louhen vauraus perustuu hänen keksintöönsä Sampoon. Se oli ihmevekotin, johon seppä Ilmarinen takoi  “Laitahan on jauhomyllyn, toisehen on suolamyllyn, rahamyllyn kolmantehen”  eli jauhoja, suolaa ja kultaa.  Aikansa visionäärinä Louhi ei vain suunnitellut kullan rikastamoa, vaan hän myös käski sen valmistajaa, seppä Ilmarista, huolehtimaan rikastushiekan hyödyntämisestä elintarvikkeina ja hyödykkeinä. Näin ollen voimme pitää Louhia historian ensimmäisenä naispuolisena rikastamon johtajana.

Louhi on hahmo, jonka pelkkä nimi herättää assosiaatioita kaivostoimintaan, maahan ja kiviin, eli johonkin vahvaan ja kestävään. Verbin “louhia” tausta on nimen omaan kovan kiven kaivamisessa. Näin ollen WiM Suomi ry:n hallitus katsoo, että Louhin perintö voi jatkua palkintomme nimessä pohjoisen naisten maineen ylläpitämiseksi tasa-arvon ja osallistavan yhteistyön edelläkävijöinä.